Is je interesse gewekt, kom dan een keer gratis een proeftraining mee doen. Je kunt dan even kennis maken met de groep en ervaren hoe de training is ingericht.

Bel of mail even naar:

PHONE:           0618852598

E-MAIL:           info@gruppo007.nl

ADRES:          Zaltbommel

VAN EXTRINSIEKE NAAR INTRINSIEKE HARDLOOP MOTIVATIE | Gruppo007

VAN EXTRINSIEKE NAAR INTRINSIEKE HARDLOOP MOTIVATIE | Gruppo007

Overal kom je tegenwoordig hardlopers tegen, wat John en Michel  vaak bezig houdt is de beweegreden om te gaan hardlopen. Er zijn tientallen redenen te bedenken: om gezond buiten bezig te zijn (zeker nu tijdens Corona), om geestelijk tot rust te komen, de gezelligheid van een groepsverband training, om af te vallen of omdat je weinig tijd hebt maar toch aan sport wil doen (makkelijk qua planning). Al deze redenen zijn eigenlijk terug te voeren tot twee punten. Is je motivatie INTRINSIEK of EXTRINSIEK?

 

Bij extrinsieke motivatie is er sprake van motivatie door een extern persoon of omstandigheid. Bijvoorbeeld een trainer/coach of je partner is ook een bron van extrinsieke motivatie.

Intrinsieke motivatie is eigenlijk de meest waardevolle motivatie, deze motivatie komt vanuit de persoon zelf.

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK heeft aangetoond dat lopers die intrinsiek gemotiveerd zijn een aantal voordelen vertonen ten opzichte van extrinsiek gemotiveerde hardlopers. Zo hebben intrinsiek gemotiveerde hardlopers een hogere ‘drive’, grotere gevoelens van trots en zelfcompetentie, maar het aller BELANGRIJKSTE is dat ze meer PLEZIER hebben in het uitvoeren van hun taak in dit geval het hardlopen.

 

Extrinsieke motivatie hoeft zeker geen slechte drijfveer te zijn, maar vaak is het echter minder duurzaam dan intrinsieke motivatie. Om te gaan hardlopen zijn in dat geval allerlei externe factoren van invloed op de beslissing om de hardloopschoenen aan te trekken en de deur uit te gaan.

 

Super GAAF om bij Gruppo007 regelmatig lopers te zien die van extrinsieke naar intrinsieke hardloop motivatie zijn gegaan!

 

Post a Comment