Is je interesse gewekt, kom dan een keer gratis een proeftraining mee doen. Je kunt dan even kennis maken met de groep en ervaren hoe de training is ingericht.

Bel of mail even naar:

PHONE:           0618852598

E-MAIL:           info@gruppo007.nl

ADRES:          Zaltbommel

WAT IS VERKOELENDER: WARME OF KOUDE DRANKEN?

WAT IS VERKOELENDER: WARME OF KOUDE DRANKEN?

Na een training in warm weer heb je waarschijnlijk de reflex om meteen naar dat ijskoude waterflesje te grijpen. Toch is het misschien beter om warme(re) drank te drinken. En wel hierom!

 

Je wil afkoelen, dus eet je een ijsje of drink je een grote hoeveelheid ijskoud water. De kans is echter groot dat je lichaamstemperatuur hierna niet erg veel daalt. Dat heeft te maken met de thermoregulatie van je lichaam, ofwel het behouden van de optimale lichaamstemperatuur. Ons metabolisme zorgt ervoor dat we het warm hebben in de winter en ’s zomers niet oververhit raken.

 

Koude drank

Tijdens een inspanning verplaatst de hitte in het lichaam zich naar het huidoppervlak, zodat de temperatuur in het lichaam zelf daalt. Bij het drinken van grote hoeveelheden koud water, vernauwen de bloedvaten en vermindert de bloeddoorstroming. Hierdoor houdt je lichaam warmte eerder vast en koel je amper (of zelfs minder) af.

 

Warme drank

Als je echter warme drank drinkt, zal je lichaamstemperatuur eerst stijgen om vervolgens te dalen. De RECEPTOREN in je mond, keel en verteringsstelsel zenden een ‘warmtesignaal’ naar je hersenen, waardoor je begint te zweten. En dat zweten is net de sleutel om af te koelen. Een wetenschappelijk onderzoek vergeleek de lichaamstemperatuur na een training van personen die een warme drank en van zij die een koele drank dronken. Het onderzoek toonde aan dat bij het drinken van een drankje rond 50°C (wat kouder is dan normale hete dranken), de lichaamstemperatuur meer daalde dan bij de personen die koude dranken dronken. Net zoals warme dranken, ga je van pittig eten ook meer zweten met hetzelfde ‘verkoelende’ effect. Er is een reden waarom pikante gerechten in Aziatische landen zo populair zijn …

 

#wetenschap #receptoren #zaltbommel #hardlopen

Post a Comment